uw gezondheid optimaliseren door een bewustere aanpak

RELAXATIE (ENERGIEWERK)

een weldoende behandeling

Lees verder →

MEER ENERGIE NODIG? PROBEER EENS BIETENSAP


Lees verder →

ADEMEN IS GOED TEGEN STRESS, EN DAT KAN JE TRAINEN

Lees verder →

LINKS (NEE, GEEN POLITIEK): interessante websites  en sympathieke contacten

Lees verder →

CAFFEÏNE: EEN LUST... OF EEN LAST?


Lees verder →

Relaxatie (energiewerk)

(2023, Nathalie Goethals)

 Wat is relaxatie door middel van energiewerk/Reiki?


Reiki is een Japanse behandelmethode die rust brengt bij stress of spanning, door middel van ontspannen handcontact op het lichaam. Het is een heel natuurlijke en aangename manier om je wat beter te voelen, en kan goed werken bij stress, hoofdpijn, rugpijn en post-operatieve pijnen. Omdat stress aan de basis kan liggen van heel wat mentale en lichamelijke ongemakken, heeft deze vorm van relaxatie bij heel wat klachten positieve effecten. Het verschil met klassieke relaxatietherapie ligt vooral in het feit dat er geen lichaamsoefeningen of ademhalingsoefeningen aan te pas komen, en dus voor alle leeftijden geschikt is.


Mikao Usui, de Japanse grondlegger van Reiki zoals we het nu kennen, begon zijn methode in 1922 te onderwijzen en gaf Reiki aan mensen die geen toegang hadden tot medische zorg. Zijn methode, gebaseerd op vijf basisregels die hun oorsprong vinden in het boeddhisme, werd rechtstreeks van leraar op leerling doorgegeven. Reiki heeft zelfs een geschiedenis op Japanse marineschepen, waar het werd gebruikt om het medisch personeel  mee te ondersteunen en mensen terug in balans te brengen.


De Reiki-opleiding is geen quick fix maar een proces dat jarenlange scholing en volharding vergt. Je doorloopt drie niveaus: Shoden, Okuden en Shinpiden. Op elk niveau krijg je nieuwe meditatie- en energieoefeningen, die tijd en toewijding vergen. Maar de beloning is groot. Reiki kan een levenswijze zijn, een manier om gezond en in evenwicht te blijven. Het kan helpen bij het verlichten van diverse klachten, zoals tandpijn, nek- en spierpijn, postoperatieve pijn, fibromyalgie, HSP, maar ook bij het verminderen van de onaangename bijwerkingen van bvb chemotherapie. Reiki kan vaak een goede aanvulling zijn naast reguliere therapieën en medische begeleiding,  maar is er nooit een vervanging van.


Een typische Reiki-behandeling duurt 30 min tot 60 min, gebeurt in stilte, en kan zittend of liggend plaatsvinden.  Als je op zoek bent naar innerlijke welzijn, dan kan je hier de kracht van Reiki ontdekken.

ademen is stress-reducerend

(2018, Stijn De Mets)

We ademen door onze manier van leven niet altijd even optimaal. Het kan de moeite waard zijn om bewuster te ademen om je vitaler te voelen.


Een oude techniek uit het Sanskriet 'pranayama (beheersen van energie)' komt uit de Raja Yoga.De ingeademde energie (prana) is nodig voor levenskracht zodat men op mentaal , emotioneel en fysiek vlak goed kan functioneren. Lucht is een ideale manier om deze energie in je lichaam te laten circuleren.


Een goede manier om te ademen is via het middenrif of diafragma. Sporters, beoefenaars van martial arts, bij dansen, boogschieten,... Als precisie, uithouding en concentratie belangrijk is dan kan je met een diafragma-ademhaling, of buikademhaling, meer halen uit je sport of activiteit.


Ook wanneer je een gebrek lijkt te hebben aan rust of aan lichamelijke beweging is een diafragma-ademhaling goed om meer zuurstof in je lichaam te laten circuleren. Ook bij kortademigheid of hyperventilatie is het zinvol (afhankelijk van de ernst is soms begeleiding noodzakelijk). Als we correcter ademen dan worden we fitter en rustiger, en zijn we meer in staat om stressmomenten op te vangen. Doe deze oefeningen gedoseerd en zeker niet zonder begeleiding indien je veel dient te verwerken. Schakel deskundige hulp in bij veel spanning, extreme stress & trauma!


1. Hoe gaat de basistechniek nu om met je buik te ademen? Bij het rustig inademen langs de neus, vullen de longen zich met lucht. Deze uitzetting laat je nu vooral gebeuren door, niet je ribben en je borstkas te laten uitzetten, maar je buik te laten uitzetten (en op die manier je middenrif automatisch te laten zakken). Je hoeft niet te pauzeren na de inademing. Laat meteen, zonder forceren, rustig de adem weer los. Dus gewoon ontspannen uitademen via de neus of de mond, en je laat de buik terug plat worden. Je hoeft dus de lucht niet met kracht uit te blazen, maar gewoon los te laten (ook niet te traag). Vaak is dat meer een 'zucht' zonder geluid.

Deze cyclus van in- en uitademen kan je nu regelmatig herhalen op een ritme en een diepte dat goed bij je past, maar bij voorkeur rustig en aangenaam. Het ademhalen kan bij veel stress gespannen zijn en net dat is het doel van de oefening, stress-regulatie dankzij ademen. Neem je tijd om vertrouwen te krijgen met buikademen.


Ben je een beginner? Doe het dan rustig-aan met enkele korte oefeningen per dag, en verleng de oefensessie naarmate je meer controle krijgt en er minder moet bij nadenken. Heb je het lastig? Doe het minder intens en/of laat je bijstaan door een therapeut.


Doe in het begin oefensessies. Na enkele weken ben je klaar voor de volgende stap: buikademhalen tijdens ge-limiteerde (begin-, en eindtijd) dagdagelijkse bezigheden (koken, tanden poetsen, schoonmaken,...). Ga niet te snel naar de volgende stap met je oefeningen, het is geen wedstrijd. Het doel is uiteindelijk dat je meer doorheen de dag spontaan met de buik ademt zonder dat je er nog steeds je aandacht op moet vestigen. Om grondig te ontspannen maak je nog eens tijd voor de basisoefening.


2. Heb je de buikademhaling goed onder de knie? Dan kan je er een meditatie-oefening bijdoen. LET OP: Doe alleen datgene wat goed voelt voor jou, en enkel onder ervaren begeleiding indien er veel spanning is.

  • Bij een aantal uitademingen laat je het lichaam verder ontspannen en laat je wat zwaarte toe. 
  • Daarna kan je bij het uitblazen, een aantal spanningen of gedachten waar je aan denkt wegblazen zodat je de spanningen symbolisch wat verder van je wegblaast. Hierbij kan je symbolisch het volgende in gedachten houden: blaas datgene wat verder in de tijd staat ook effectief op een symbolische manier verder van je af, zowel naar voor als het nog moet komen, of blaas het naar achter als het in het verleden staat. En wat in het 'nu' staat zet je links en rechts verder van je af. Let wel, de oefening is bedoeld om je letterlijk wat meer 'ruimtegevoel' te geven, dus meer onspannen in je lichaam. Doe deze oefeningen gedoseerd en zeker niet zonder begeleiding indien je veel dient te verwerken.
  • Na enkele minuten focus je jezelf op het inademen en nu adem je enkele keren rustig in om krachtig terug alert te zijn maar toch ontspannen.


Hoewel in osteopathie niet de nadruk ligt op buikademhalings-oefeningen, hechten veel osteopaten  belang aan een goede ontspannen buikademhaling.


Je kan er vaak terecht ivm tips om correct het middenrif te leren gebruiken, de weldoende effecten ondervinden op stressreductie, darmtransit en andere organen, en osteopathische behandeling krijgen om spanningen op het middenrif te behandelen.



cafeïne: een lust of een last?

(2018, Stijn De Mets, zie bronnen: 1-11)

Cafeïne of coffeïne, ook bekend onder de naam theïne, matheïne/mateïne en guaranine, is een alkaloïde die onder andere voorkomt in koffiebonen, thee, mate, guaraná en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Het is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking.


Cafeïne-houdende dranken (koffie, groene thee, zwarte thee) hebben zowel positieve als negatieve effecten. Veel hangt af van de hoeveelheid en van het individu die het consumeert.


Bij regelmatig gebruik neemt het effect per hoeveelheid af. Er is dan meer cafeïne nodig om hetzelfde effect te bereiken. Er kan verslaving optreden en plotseling stoppen met de inname kan dan zorgen voor hoofdpijn, een sterke afname van de bloeddruk en andere ontwenningsverschijnselen. Dit komt regelmatig voor bij mensen die op het werk veel koffie drinken en dan in het weekeinde hoofdpijn hebben. In zeldzame gevallen kunnen ernstige ontwenningsverschijnselen ontstaan die enkele weken tot maanden kunnen aanhouden. In de meeste gevallen duren de ontwenningsverschijnselen zo'n 10 dagen waarvan de eerste 5 dagen als het zwaarst worden ervaren.


Bij regelmatig gebruik kunnen er bijwerkingen ontstaan: slapeloosheid en rusteloosheid (4).


Cafeïne is een 'opwekkend' middel wat storend kan zijn om tot rust te komen. Net de reden waarom je er meer stress van krijgt: cafeïne doet het aantal stresshormonen (catecholamines) toenemen, wat op zijn beurt cortisol produceert en ook extra insuline aanmaakt. Dat vergroot de kans op ontsteking, en zorgt ervoor dat je je slecht kan voelen.


Cafeïne heeft ook enige invloed op de stofwisseling. Daarom is cafeïne een veel gebruikt ingrediënt in populaire vetverbranders (fatburners).


Cafeïne heeft adrenerge effecten: het stimuleert het orthosympathische zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Vaak gaat het overmatig consumeren van cafeïnehoudende dranken gepaard met een iets vlottere stoelgang dan normaal.



Cafeïne, en suiker, is de opwekkende stof in een aantal frisdranken zoals cola en in energiedrankjes. Soms wordt cafeïne toegevoegd aan pijnstillers zoals paracetamol om een mogelijke versterking van het analgetische effect (pijnstilling) en een verlengde werkingsduur te bekomen.


Cafeïne kan in bepaalde situaties prestatiebevorderend werken en stond tot januari 2004 op de dopinglijst. Het Internationaal Olympisch Comité had een grenswaarde van 12 μg/ml vastgesteld, waarboven een urinemonster als positief werd beoordeeld. In de praktijk bleek het niet goed mogelijk om ‘sociaal’ gebruik van cafeïne in bijvoorbeeld koffie, te onderscheiden van doelbewust prestatieverhogend gebruik. Daarom staat cafeïne sinds 2004 niet meer op de dopinglijst.


Dat cafeïne de prestatie bevordert is al vele malen aangetoond. Maar hoe cafeïne precies werkt is minder bekend. Onderzoekers aan de Bangor Universiteit in Groot-Brittannië deden uitgebreid hersenonderzoek om het uit te zoeken. Wat blijkt: cafeïne zorgt ervoor dat een inspanning als minder zwaar wordt ervaren. Zo reguleren de hersenen inspanning en voorkomen ze dat er schade aan het lichaam optreedt als gevolg van een te zware belasting. De inname van cafeïne kan ervoor zorgen dat je een inspanning als minder zwaar ervaart. Je kan dus op een hogere intensiteit sporten, maar ervaart deze als minder belastend. Het zou gaan om een verschil van 6% in vergelijking met een placebo. Met behulp van cafeïne kunnen de spieren meer kracht leveren terwijl de hersenen dit als minder belastend ervaren. Eerder onderzoek bevestigt dat 3-6 mg/kg lichaamsgewicht hiervoor de ideale dosis cafeïne is, ingenomen minimaal 45 minuten voor inspanning. (9)(10)


“Caffeine is a drug, and like any other drug, it can have harmful effects when ingested in high amounts,” Batayneh cautions. “At doses of more than 500 mg — about the amount in four cups of coffee — caffeine has been found to cause nervousness, irritability,insomnia, upset stomach, muscle trezors, and irregular heartbeat.” “Energy ‘shot-type’ drinks can contain as much as 500 mg of caffeine per drink — about five times the amount of caffeine in a typical cup of brewed coffee,” “Some energy drinks can contain as much as 70 grams of sugar — the equivalent of 17.5 teaspoons,”says Lauri Wright, PhD, assistant professor of nutrition at the University of South Florida’s College of Public Health and a spokesperson for the Academy of Nutrition and Dietetics. (11) Behalve (acute) vergiftiging kan ook intolerantie voor cafeïne ontstaan.[5]


Cafeïne heeft in het lichaam gemiddeld een halveringstijd van 4,9 uur, dus wanneer men de dag om 8.00 uur zou beginnen met acht koppen koffie, dan heeft men om 13.00 uur nog steeds het equivalent van vier koppen koffie in het bloed, om 18.00 uur nog het equivalent van twee koppen en wanneer men gaat (proberen te) slapen is het alsof men net een kop koffie gedronken heeft. Bij rokers gaat het afbreken sneller, in tegenstelling tot zwangere vrouwen, bij wie dit juist veel langer duurt.[6]

Cafeïne jaagt de fase 1 ontgifting van de lever op. Het kost veel glutathion, één van de krachtigste anti-oxidanten omdat via de glutathionconjungatie van fase 1 en fase 2 in de lever de cafeïne wordt afgebroken. Het verbruikt ook andere belangrijke stoffen zoals vitaminen B en mangaan. Koffie werkt waterafdrijvend en dat neemt vele belangrijke mineralen uit het lichaam mee, zoals calcium, magnesium en kalium. Cafeïnevrije koffie is minder belastend voor de lever, maar bevat nog steeds een honderdtal andere leverbelastende producten. (8)

Bepaalde ingrediënten van koffie kunnen de werking van medicatie en ontgifting verstoren, waardoor de lever niet goed werkt en medicatie voor de schildklier en bepaalde antidepressiva moeilijk opgenomen worden door het lichaam.


Koffie bevat veel antioxidanten. Studies tonen aan dat er een verlaagd risico is op huidkanker, orale kanker, recidieven op colon kanker. (11) Het is echter ook zo dat het het meeste diterpènes bevat, een stof die je cholesterol de hoogte in jaagt. De cholorgenische zuren vertragen optimaal de opname van glucose in het bloed. Maar het verhoogt ook het niveau homocysteïne, wat een risicofactor is in zowel hart- en vaatziekten als diabetes (7). Studies wijzen ook het tegengestelde uit namelijk dat een milde inname van koffie (max 4 koppen per dag) het risico op hartproblemen doet dalen. Het is een zure drank, met mogelijke neveneffecten als verteringsproblemen, indigestie, brandend of terugvloeiend maagzuur en een onevenwicht in de darmen.


Koffie wordt gebruikt als substituut voor energie uit voeding. Variaties op koffie met suiker en slagroom zijn verdoken calorieën, vetten en suikers.


De happy gevoelens en beelden die bij koffie horen, stemmen niet overeen met wat er gaande is in je hersenen. 5-HIA, een onderdeel van serotonine, wordt meer dan gemiddeld aangetroffen in de urine van koffiedrinkers. Dit betekent dat er minder serotonine aanwezig is in de hersenen, met gevolgen voor slaap, darmwerking, humeur en roofbouw op langere termijn. Cafeïne stimuleert het geheugen, wat dan weer een positieve invloed is.


Hoeveelheid cafeïne per 100ml:

Koffie – filter70 mg

Koffie - instant50 mg

Koffie – espresso 130 mg

Decaf2,5 mgThee – zwart

30 mgThee - groen15 mg

Cola regular10 mg

IJsthee9 mg

Energiedrank30 mg

Pure chocolade 40 mg

Melkchocola20 mg


Samenvatting


Cafeïne heeft zowel een gunstige als ongunstige invloed afhankelijk van de hoeveelheid en het individu. Op sommige lichamelijke functies zijn de studies nog onduidelijk. Het prestatieverhogende effect lijkt echter vast te staan. Met cafeïne kan je, vanwege het idee meer kracht te hebben, gemakkelijker over je grens gaan en een hogere spiertonus en spierbelasting veroorzaken, met risico’s van blessures of spierspanningen tot gevolg. Bovendien is er ook meer kans op stress, hogere bloeddruk, verhoogde hartslag, versnelde ademhaling, nervositeit, slapeloosheid, minder prettige gevoelens (minder serotonine), verhoogde kans op ontstekingen, maag-en darmproblemen, cholesterolverhoging, waterafdrijvend met verhoogde afstoot mineralen en vitaminen en verstoorde leverwerking. Positieve invloeden kunnen zijn: beter geheugen, meer kracht en verhoogde prestatie, preventieve werking huidkanker en minder risico op hartproblemen, preventieve werking orale kanker, verminderde kans herval darmkanker, vertraging glucoseopname, vlottere stoelgang en pijnstillend effect.


Hoe cafeïne in het lichaam reageert is individueel te bepalen. Bepaalde effecten zullen optreden en andere niet, afhankelijk van het individu. Het is de hoeveelheid en de reactie van cafeïne op je lichaam waar het soms wel eens misloopt. In dat geval kan je beter eens stoppen met cafeïne-houdende dranken en het resultaat op je lichaam evalueren.


Voor meer info: zie volgende onderstaande bronnen waaruit deze tekst zo zorgvuldig mogelijk is samengesteld:


Bronnen, noten en/of referenties

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Cafe%C3%AFne

2. Merck & Co Inc (1999) The Merck Index, USA: Chapman & Hall/CRC

3. MSDS fiche Caffeine, Sigma Aldrich, productnummer 27602

4. Trimbos Institute of Mental Health and Addiction

5. (en) Bron: doctoryourself.com

6. (nl) Bron: koffiethee.nl

(7) Huffington Post

(8) http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=387

(9) De Morree, HM et al 2014. Cortical substrates of the effects of caffeine and time-on-task on perception of effort. J Applied Phys 117:1514-1523

(10) Coquart, JB 2014. Prediction of maximale or peak oxygen uptake from ratings of perceived exertion. Sports Med 44:5:563-578

(11) http://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition-pictures/essential-facts-about-caffeine.aspx

bietensap: een goede gewoonte

(2023 Stijn De Mets)

Waarom rode bietensap?  Andere groentesappen hebben natuurlijk ook hun voordelen, maar rode bietensap zit boordevol vitamine B6, vitamine C, ijzer, mangaan, fosfor, koper en kalium. Het sap is goed voor je stofwisseling en immuunsysteem en dat maakt dat bietensap een echte superfood is volgens veel wetenschappelijke studies. Ideaal dus voor sporters of voor je gezondheid en je terug energiek te voelen.


Er zijn ontzettend veel voordelen aan rode bietensap:


  • aanmaak rode bloedcellen door ijzer, dus betere zuurstoftransport in je lichaam, en ook goed voor je immuunsysteem en concentratie
  • normale bloeddrukregeling door kalium
  • bevorderend voor vorming van collageen in de bloedvaten en huid, en ondersteuning immuniteit door vitamine C
  • huidstevigheid door vitamine C en normale pigementatie door koper
  • boost van energie door ijzer en B-vitamines
  • bevat veel anti-oxidanten tegen celschade
  • bevat veel nitraat (dosis van 300-500 mg):  kan de prestatie verbeteren tijdens intensieve duurinspanning en tijdens intervaltraining


OPGELET:

neem niet te grote hoeveelheden bietensap per dag, want dit sap bevat veel nitraat en oxaalzuur en dat kan extra aanleg geven tot vorming van nierstenen! Dus vermijd rood bietensap indien nierstenen of aanleg tot steenvorming.






interessante mensen (echt waar)

osteopathie.be: beroepsvereniging osteopathie belgie (aangesloten lid)


nvo: beroepsvereniging osteopathie nederland (aangesloten lid)


heelvannele: yoga, kindercoaching,...


jeanverstraete: herbronnen zweethutten, vuurceremonie,...


centrum gea: opleidingscentrum persoonlijke ontwikkeling


bart de wildeman: life coach


docet martine: natuurlijke gezondheidsbegeleiding


centrumzonenmaan: psychologische en pedagogische GROEI van kinderen en volwassenen met oa isa deschuyteneer


cirkelsprong: rituelenbureau met hilde droogné (bvb zweethutten/coaching,...)


psychotherapiepraktijk bie heyse & inse van melkebeke


psychotherapeut: hilda schouppe


practice the inside: psychologen en coaches (bvb ademcoaching)


podologie melle: podologen met expertise


kheiron: workshops paardencommunicatie


back-up: functionele training en begeleiding met bert vervaet


propel: coaching, loopbaanbegeleiding,... met filip bauwens


centrumdiabolo: coaching bij Séverine Van De Voorde


AAaRGh: Mario De Koninck striptekenaar, cartonist


Martine van Tielen: natuurlijk gezond (voedingscoach)


unsplash